עמדות מול אינטרסים בגישור
בתהליך גישור, חשוב להבחין בין העמדות שהצדדים מציגים לבין האינטרסים והצרכים האמיתיים שעומדים מאחוריהם וגם להבחין בין עמדות מול אינטרסים בגישור. עמדות הן דרישות או תביעות קונקרטיות שצד מציג המבוססות על עקרונות מופשטים אשר בדרך כלל נוגעים לאמונות והצגת תפיסות של אמת וצדק. עמדות בדרך כלל טעונות במטען רגשי, ומבוססות לכאורה על צידוק מוסרי. לעומת זאת אינטרסים הם הרצונות, הצרכים והחששות העמוקים יותר שמניעים את העמדות.
עמדות נוטות להיות נוקשות, בינאריות וקיצוניות. הן עלולות להציב את הצדדים בעמדות מנוגדות ולהכשיל מאמצים ליישוב הסכסוך. לעומת זאת, אינטרסים הם גמישים יותר וניתנים לגישור ולפתרונות יצירתיים שיכולים לענות על הצרכים האמיתיים של הצדדים.
דוגמה לעימות עמדות לעומת אינטרסים בגירושין:
עמדה: "אני רוצה לקבל את הבית כי זה שלי ובנינו אותי ביחד!"
עמדה נגדית: "הבית צריך להימכר ולחלק את הכסף בצורה שווה בין שנינו!"
עמדות אלה מציגות תביעות נחרצות וקוטביות סביב הבעלות על הבית. כל צד תובע את תביעתו ומציב עצמו בעמדה של קורבן או בעל מוסרי של הבית.
לעומת זאת, ייתכן שהאינטרסים שעומדים מאחורי עמדות אלו הם:
אינטרס: רצון להרגשת ביטחון פיננסי ולשמירה על רמת חיים דומה לזו שהייתה לפני הגירושין.
אינטרס: צורך בחוש ביטחון ויציבות למשפחה ולילדים בתקופה של שינוי גדול.
אינטרס: רצון לשמר חיבור לזיכרונות הטובים שנצברו בבית המשפחה במשך השנים.
כשהמגשר מנתב את השיח לאינטרסים עמוקים ולצרכים פנימיים, במקום לעמדות, הצדדים עשויים למצוא נקודות השקה ואפשרויות ליצירת פתרונות כגון:
- לאפשר לילדים לגור בבית ההורים באופן רוטציוני
- למכור את הבית ולחלק את הכסף תוך שכירת דירה במיקום אחר
- שימור הבית למשפחה למשך תקופת מעבר ולאחר מכן מכירה
- ועוד פתרונות יצירתיים להגשמת אינטרסים של ביטחון פיננסי, רווחה רגשית וחיבור לזיכרונות
ככל שהמגשר מצליח להוביל את הצדדים לגלות, להבין ולבטא את האינטרסים העמוקים שלהם, כך עולה הסיכוי למצוא פתרונות גמישים וחדשניים העונים לצרכים האמיתיים, במקום להילכד בעימות עמדות נוקשה וחסר פתרון.
טכניקות המסייעות לצדדים לעבור משיח של עמדות נוקשות, לשיח של אינטרסים עמוקים:
1. האזנה פעילה - המגשר צריך להקשיב בקפידה לא רק למילים שנאמרות, אלא גם לרגשות ולתובנות הגלומות מאחוריהן. הקשבה זו תאפשר לו לזהות את האינטרסים האמיתיים שמסתתרים מאחורי העמדות המוצהרות.
2. שאילת שאלות מחודדות - על המגשר לשאול שאלות שיעזרו לצדדים לחדד ולהעמיק את הבנת רצונותיהם וצרכיהם האמיתיים. לדוגמה: "מה חשוב לך באמת בנוגע לסוגיה הזו?", "מה תוכל לרוויח/להפסיד במצב זה?" "מה המטרות והערכים שמובילים אותך בעניין הזה?"
3. שיקוף והבהרה - לאחר ששמע את העמדות, על המגשר לשקף בחזרה לצדדים במילים שלו, את האינטרסים שהוא קולט כעומדים מאחוריהן. "אם הבנתי נכון, מה שחשוב לך בעיקר הוא..." כך יוכל לאמת שהבין נכון ולהבהיר למרואיינים את האינטרסים השונים שלהם.
4. נרמול וחיזוק - המגשר יכול לנרמל את האינטרסים שעולים כלגיטימיים וטבעיים. "רצונות כמו שלך לביטחון, כבוד וחוסן משפחתי הם לגמרי מובנים בהקשר זה". חיזוק כזה עשוי לעודד את הצדדים להתנער מעמדות ולדבוק באינטרסים האמיתיים שלהם.
5. שיתוף פרספקטיבות - המגשר יכול לנצל את עבודתו עם כל צד בנפרד כדי לשתף את הצד השני בפרספקטיבה שונה. לדוגמה, לומר: "היבט מעניין שעלה בשיחה עם בן/בת זוגך היה...". חשיפה כזו לאינטרסים ולזוויות ראייה חדשות, עשויה לסייע בהרחבת התודעה של הצדדים.
6. יצירת בסיס משותף - לאחר שחשף וחידד את מגוון האינטרסים השונים, על המגשר לנסות ולאתר אינטרסים דומים או חופפים של הצדדים. סידור האינטרסים המשותפים יכול ליצור בסיס לעבודה משותפת וליצירת פתרונות יצירתיים.
7. שימוש בהדגמה - בדרך של הדגמה, המגשר יכול להראות לצדדים את ההבדל בין עמדה נוקשה לבין גילוי של אינטרסים רחבים יותר, ואת היתרון בגישור ישיר לאינטרסים.
משילוב של טכניקות אלה, המגשר יכול לסייע לצדדים להתגבר על עמדות נוקשות ולהתמקד באינטרסים העמוקים שלהם. כך, הדיון הופך מוכוון ופרודוקטיבי יותר ומגלה אפשרויות פתרון יצירתיות.