מהי הצעת מגשר? גלו את היתרונות והחסרונות בהצעה

 בהליך גישור, אחת האפשרויות העומדות בפני המגשר להשגת הסכמות היא מתן "הצעת מגשר". מדובר בהצעה משולבת ומוגדרת היטב לפתרון הסכסוך, אותה מציע המגשר לצדדים כאפשרות לפתרון מחלוקת וכבסיס להסכם הסופי. יש להכיר בכך שלהצעה כזו יש יתרונות וחסרונות, וחשוב לשקול בקפידה מתי וכיצד להשתמש בכלי זה ולהבין מהי הצעת מגשר.

 

נתחיל ביתרונות האפשריים של הצעת מגשר: במצבים מורכבים וסבוכים, בהם הצדדים מתקשים להגיע להסכמות עצמאיות, הצעה מפורטת ומוגדרת היטב על ידי גורם מקצועי עשויה להוות דרך קצרה יותר להשגת הסכם הוגן וישים. ההצעה מהווה נקודת יציאה לדיונים מחודשים על בסיס חדש וממוקד. במקרים רבים היא יכולה לסייע לצדדים לראות את התמונה הגדולה בשלמותה ולקבל החלטות מועילות יותר.

 

עם זאת, קיימים גם חסרונות משמעותיים להצעת מגשר שיש להיות מודעים אליהם: ראשית, ישנם סיכונים כי הצעת פתרון חיצונית על ידי המגשר תפגע באחריות, במחויבות ובמוטיבציה של הצדדים עצמם להגיע להסכמה. הם עשויים להסתמך יתר על המידה על המגשר ולוותר על תהליך חשיבה עצמאי שלהם. בנוסף, במידה וההצעה אינה עונה על ציפיות הצדדים, הם עלולים לדחותה על הסף ולהתבצר עוד יותר בעמדותיהם ללא נכונות לגמישות. יתר על כן, הצעת מגשר שאינה עולה בקנה אחד עם שאיפת הצדדים עלולה לפגוע במעמדו בעיניהם ולפגיעה באמונם בו.

 

חשוב להכיר גם בכך, שיצירת הסכמים בעצמם על ידי הצדדים, ללא כפיית פתרון חיצוני, עשויה להיות הדרך היעילה והבריאה ביותר בטווח הארוך. רק כאשר בני הזוג מגלים נכונות לשיתוף פעולה, לקיחת אחריות ולניהול משא ומתן עצמאי, ישנו סיכוי משמעותי יותר להבנות הסכם איכותי, מקובל ויציב לאורך זמן. הסכם שמגיע מבפנים על ידי עבודה משותפת, סביר שיזכה למחויבות רבה יותר של שני הצדדים.

 

לכן, ככלל ראשוני, נכון להימנע מהצעות מגשר ככל הניתן ולהעדיף שהצדדים יגיעו באופן עצמאי לתוצאה. עם זאת, ישנם כמה מצבים שבהם הצעת מגשר עשויה להיות רלוונטית ואף רצויה:

 

1. כאשר ישנו מצב בו בלתי אפשרי להגיע להסכמות לאחר זמן ממושך, והצדדים עומדים כמעט בפני "כשלון" של הגישור. הצעה מוגדרת עשויה להוות דרך האחרונה להסכם. 

 

2. כאשר מדובר בסוגיות טכניות וברורות לגמרי, והמגשר הצליח להגדיר במדויק פתרון "צודק" להן.

 

3. כאשר הצדדים עצמם מבקשים הצעת מגשר לאחר ששקלו את כל החלופות. 

 

4. כאשר ההצעה לא מחייבת את הצדדים, אלא משמשת כהמלצה או "קריאה לסדר" לשיקולים נוספים.


5. כאשר הצדדים לוחצים במיוחד ומבקשים לקבל הצעת מגשר.

 

לפיכך, במקרים של גירושין, בהם מדובר בהליך רגיש שעשוי להשפיע באופן ישיר על חיי ילדים ומשפחות, ראוי להמנע ככל הניתן מהצעות מגשר, אלא אם כן מדובר בנושאים טכניים צרים. יש להעדיף תמיד הסכם שמגיע מלב הצדדים עצמם כדרך לבניין הסדר יציב יותר לטווח הארוך. במידה ועל אף האמור, מגשר מחליט לתת הצעה מטעמו לפתרון המחלוקות, ראשית, עליו לבקש את רשותם של הצדדים ליתן הצעת מגשר מטעמו. שנית, עליו לעשות זאת בשום שכל, בזהירות רבה, תוך שהוא מדגיש שהצדדים יודעים טוב ממנו מהו הפתרון הראוי עבורם.

הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים דרך לשקם את הזוגיות? הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים מספק מסגרת ברורה להתמודדות עם קשיים ומשברים, ומסייע לחיזוק הקשר הזוגי.
סכסוכים כלכליים בגישור גירושין
By אהוד עזורי January 27, 2025
התמודדים עם סכסוכים כלכליים בגישור גירושין? תהליך מקצועי יסייע לכם להגיע להסכמות בנושאי רכוש, מזונות וחלוקת נכסים בצורה נעימה והוגנת.
מגשר גירושין מקצועי
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים מגשר גירושין מקצועי? תהליך הגישור יסייע לכם להגיע להסכמות בצורה מכבדת, ללא עימותים מיותרים, ויאפשר פרידה חלקה תוך שמירה על תקשורת טובה.
ההליך המשפטי מול הליך גישור
By אהוד עזורי December 29, 2024
ההליך המשפטי מול הליך גישור - כל מה שצריך לדעת על ההבדלים, היתרונות והחסרונות כדי לקבל החלטה נכונה ולבחור בדרך הטובה ביותר עבורכם ולמנוע טעויות.
גישור והסכמי שלום בית
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור והסכמי שלום בית – הדרך להשגת הרמוניה משפחתית ושיקום יחסים. פנו לליווי מקצועי שמוביל להסכמות בונות, תוך שמירה על כבוד, הבנה, אמון ורגישות.
גישור גירושין וילדים
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור גירושין וילדים מאפשר פתרון מבוסס על הבנה ושיתוף פעולה. גלו כיצד ניתן להימנע ממאבקים מיותרים, לשמור על כבוד הדדי ולהתמקד בטובת הילד.