פוסט טראומה בגישור - איך להתמודד עם אתגרים רגשיים בתהליך הגישור

 פוטס-טראומה בגישור

גישור במצבים בהם אחד הצדדים או שניהם סובלים מפוסט-טראומה, מחייב רגישות, סבלנות, גמישות והתאמה. כשכל הצדדים נרתמים למשימה זו, יש סיכוי טוב שהגישור יצליח ויביא לפתרון הוגן ומכיל של הסכסוך.

 


פוסט טראומה והתמודדות בתהליך גישור גירושין

PTSD - פוסט טראומה היא הפרעה נפשית המתרחשת לאחר חשיפה לאירוע טראומתי קיצוני בדרך כלל אירוע מסכן חיים. היא כוללת תסמינים כמו זיכרונות חוזרים ומלחיצים, סיוטים, תגובות גוף פיזיולוגיות חזקות, קושי בריכוז, שינה לקויה ועוד. אירועים טראומתיים עשויים לכלול מלחמה, פשע אלים, תאונה, אונס, או כל אירוע שחווה הפרט כמאיים על חייו או כרוך בפגיעה גופנית חמורה.

 

למרות שגישור הוא תהליך רצוני, עבור מי שסובל מפוסט טראומה הוא יכול להוות טריגר פוטנציאלי. בגישור גירושין, הצדדים נחשפים לדיונים עמוקים, רגשות עזים וכן נוכחות של בן/בת הזוג לשעבר שבמקרים רבים קשור קשר הדוק עם הטראומה. התגובות הרגשיות והפיזיולוגיות שמלוות את הפוסט טראומה עלולות להתלקח בסביבה גירוי זו.

עבור צד הסובל מפוסט טראומה, גישור המשלב רגשות עזים, שיח אינטנסיבי וקירבה רבה לבן/בת הזוג עלולים להיות חוויה טראומטית בפני עצמה. יש להבין שנקודת המוצא היא קשה ביותר - האדם כבר סובל ממצוקה נפשית עמוקה מלכתחילה. מצבים שבהם הוא נדרש לחשוף את רגשותיו, לעסוק באירועי העבר ולהיות קרוב לבן/בת זוג פוטנציאלית פוגעני/ת, יכולים להוות מעמסה בלתי נסבלת ולזרז התקפי חרדה ופלאשבקים.


עם זאת, התמודדות רגשית היא גם חלק בלתי נפרד מהריפוי עבור מי שסובל מפוסט טראומה. גישור גירושין יכול להוות הזדמנות לפריצת דרך, במסגרת מכילה ומאופקת יותר מאשר חיי היום-יום. התגברות קטנה על קשיים והסתכלות ישירה על הצלקות הנפשיות, עשויות לתרום תרומה משמעותית לריפוי ולצמיחה אישית.


לכן, כצדדים בגישור כאשר אחד מכם סובל מפוסט טראומה, חשוב להתגייס לתהליך עם מידה גדושה של אמפתיה, חמלה, סבלנות והבנה. הכירו בעובדה שזהו תהליך מאתגר עבור הסובל/ת, בעל פוטנציאל להחרפת התסמינים אך גם הזדמנות להתקדם. גלו אמפתיה ובו-זמנית תמכו ועודדו אחד את השני להמשיך ולהילחם על החיים שמגיע לכם לאחר הפרידה.


גם אם במהלך היומיום קשה להכיל את הקשיים, בגישור היו מודעים למורכבות והוסיפו כח למאמץ ההכלה.

גישור גירושין הוא אתגר מורכב במיוחד כשאחד הצדדים סובל מפוסט טראומה, בוודאי כשמדובר בבני זוג החיים יחד זמן רב ואשר מכירים היטב את נקודות התורפה של האחר.


עצות לצדדים כיצד להתמודד עם פוסט טראומה בגישור:


1. היו מודעים לטריגרים אישיים: כשמדובר בזוג שחי ביחד במשך תקופה ארוכה, יש הבנה טובה יותר של הטריגרים והדברים שעלולים להציף רגשות טראומתיים עבור הצד הפגוע. כל צד צריך להיות מודע לטריגרים האישיים של הצד השני ולהימנע מהזכרתם בצורה לא רגישה.


2. תהיו בכאן ועכשיו, שימו את העבר בצד לעת עתה: סכסוכים בגירושין לעיתים קרובות טעונים היבטים היסטוריים ארוכי שנים של פגיעות ועלבונות הדדיים. במהלך הגישור עצמו, חשוב להשאיר את הפצעים העבר בצד ככל הניתן ולהתמקד בעתיד. עיסוק יתר בעבר עלול להחריף את הטראומה ולהכשיל את התהליך. 


3. הפגינו אמפתיה למצוקה של הצד השני:  אם נראה שהצד השני פגוע, חשוב להפגין אמפתיה ורגישות למצוקתו. הדדיות באמפתיה עשויה לרכך את הלבבות ולאפשר התקדמות בתהליך.


4. שקלו לצרף תומך רגשי: במקרים מתאימים, כדאי לשקול לאפשר לצד הפגוע להצטרף לגישור עם תומך רגשי מטעמו - חבר קרוב, בן משפחה או איש מקצוע שיוכל לספק לו עוגן רגשי ותמיכה נפשית במהלך התהליך המורכב והמטלטל.


5. התכוננו לאפשרות של התלקחויות: במהלך גישור גירושין בין צדדים המכירים היטב זה את זה, יש להתכונן להתלקחויות ותגובות חריפות יותר במקרים מסוימים. היו מודעים לתגובותיכם. כדאי להמתין לפני שמגיבים כך שהתגובה תבוא מהמקום הנכון. המגשר צריך להיות ער ולהתערב במקרים כאלו בצורה מיידית וחד-משמעית.

 

עצות למגשר


 למגשר תפקיד חשוב מאוד בסיטואציה. המגשר גם צריך להכיר את המגבלות העדינות של המצב ולהיות רגיש ליכולת הצדדים להתמודד עם רגשות שיעלו. ייתכן ותידרש הפרדה זמנית של הצדדים, קצב איטי יותר של התהליך, או הפסקות תכופות. יחד עם זאת, על המגשר לתמוך בחוסן הנפשי של הצדדים ולעודד את יכולתם להמשיך ולהתמודד. 

מצד אחד, תפקידו של המגשר הוא לשמור על ניטרליות וגישה לא-משוחדת במהלך הגישור. זהו עקרון יסודי במלאכת הגישור, המחייב התייחסות שווה וצודקת לשני הצדדים.

מצד שני, כאשר אחד הצדדים סובל ממצב רפואי או נפשי מורכב כמו פוסט-טראומה, המגשר והצד השני נדרשים לגלות רגישות, הבנה וחמלה כלפי המגבלות והקשיים העומדים בפני הסובל. יש להתאים את קצב הגישור ואופן ניהולו למצבו המיוחד של אותו צד, מבלי לפגוע בהוגנות התהליך.

האיזון הדק הזה בין ניטרליות לחמלה הוא אחד האתגרים המרכזיים במצבים אלו של גישור גירושין כאשר פוסט-טראומה מעורבת. להלן כמה עקרונות להתמודדות עם האתגר:

1. המגשר צריך לשמור על כללים שווים ותהליך אחיד: בעוד שיש להתחשב במגבלות הספציפיות של הצד הפגוע, יש לשמור על כללי התהליך, החלטות פרוצדורליות, סדר רצף הדיונים וכללי התנהלות אחידים לשני הצדדים. הדבר מבטיח ניטרליות ומניעת השתמטות פרוצדורלית.


2. המגשר צריך להתאים קצב התהליך ולא את תוכנו: אם נדרש, יש להאט או להגמיש את קצב התהליך והדיונים על בסיס הצרכים של הצד הפגוע, מבלי לשנות את תוכן הנושאים לדיון וההחלטות הנדרשות.


3. המגשר צריך להפגין אמפתיה למצב ולא לתוכן הטענות: הפגינו הבנה ורגישות אמפתית למצבו הרגשי/נפשי של הצד הסובל, אך שמרו על ניטרליות מוחלטת כלפי טענותיהם המהותיות בסכסוך.


4. המגשר צריך לשמור על תקשורת עניינית וממוקדת: יש למנוע הסטה של התהליך לדיונים תיראפויטים, אלא להשאיר זאת לגורמי טיפול מתאימים. יש להתמקד בצורך בהסכמות עקרוניות לאור המצב המורכב.


5. ראוי שהמגשר ישתף את שני הצדדים בצורך בשמירה על האיזון: להסביר לשני הצדדים את החשיבות בשמירה על איזון בין ניטרליות לבין גילויי חמלה והבנה. כדאי לבקש את שיתוף הפעולה שלהם לקידום תהליך הוגן במסגרת המורכבת.


6. הפגינו סובלנות ותנו זמן: טראומות בין בני זוג ותיקים עמוקות ומושרשות. יהיה צורך בסבלנות רבה על מנת לאפשר לצדדים להתמודד עם הרגשות העזים שיציפו אותם במהלך הגישור. תנו זמן ללא לחץ לצורך התקדמות אמיתית.


7. שקלו להפריד בין הצדדים לעיתים קרובות: במקרים קיצוניים שבהם הגישור מעורר טראומה חריפה בצד מסוים, יש לשקול הפרדה זמנית של הצדדים והעברת מסרים ביניהם בצורה עקיפה, על מנת למנוע טראומה נוספת.

 

ניטרליות וחמלה לכאורה נוגדות זו את זו, אך בגישור עם פוסט-טראומה הן חייבות להלך יד ביד. המגשר חייב לנווט בזהירות בנתיב הצר שמשמר את האיזון האיתן בין השתיים - ניטרליות מוחלטת בתוכן הגישור, אך חמלה והבנה למצבם הרגשי של הצדדים. רק יישום מאוזן של שניהם יבטיח גישור הוגן, אתי ויעיל במצבים המורכבים האלה.


זמן, סבלנות ורגישות הם המפתח עבור כל הצדדים. תנו כבוד, השלימו עם המגבלות והיו רכים ופתוחים. עם נכונות להכיל ולתמוך, הגישור יכול להוות פלטפורמה בטוחה ומכילה להתמודדות בריאה ומחלימה יותר עם הטראומות שמלוות את הגירושין.


התהליך לא יהיה קל, אבל גלום בו גם פוטנציאל להתגברות ועוצמה פנימית. הקשיבו לגוף שלכם וכבדו אותו, אבל במידת האפשר, אתגרו עצמכם גם להתקדם ולהילחם על החיים שאתם רוצים ביתר עוצמה. גישור גירושין מציע שתי הזדמנויות - לסגור פרק אחד ולפתוח את הבא, בדרך מכובדת, מאופקת ומלאת כבוד הדדי. תנו לעצמכם הזדמנות זו, גם אם התהליך מורכב וכואב. במאמץ משותף ועם תמיכה הולמת, תוכלו למצוא את הכוחות לבנות את החיים שלכם מחדש, חיים חדשים שלוקחים את הטראומה ועושים ממנה משאב חוזק ותקווה.

הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים דרך לשקם את הזוגיות? הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים מספק מסגרת ברורה להתמודדות עם קשיים ומשברים, ומסייע לחיזוק הקשר הזוגי.
סכסוכים כלכליים בגישור גירושין
By אהוד עזורי January 27, 2025
התמודדים עם סכסוכים כלכליים בגישור גירושין? תהליך מקצועי יסייע לכם להגיע להסכמות בנושאי רכוש, מזונות וחלוקת נכסים בצורה נעימה והוגנת.
מגשר גירושין מקצועי
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים מגשר גירושין מקצועי? תהליך הגישור יסייע לכם להגיע להסכמות בצורה מכבדת, ללא עימותים מיותרים, ויאפשר פרידה חלקה תוך שמירה על תקשורת טובה.
ההליך המשפטי מול הליך גישור
By אהוד עזורי December 29, 2024
ההליך המשפטי מול הליך גישור - כל מה שצריך לדעת על ההבדלים, היתרונות והחסרונות כדי לקבל החלטה נכונה ולבחור בדרך הטובה ביותר עבורכם ולמנוע טעויות.
גישור והסכמי שלום בית
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור והסכמי שלום בית – הדרך להשגת הרמוניה משפחתית ושיקום יחסים. פנו לליווי מקצועי שמוביל להסכמות בונות, תוך שמירה על כבוד, הבנה, אמון ורגישות.
גישור גירושין וילדים
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור גירושין וילדים מאפשר פתרון מבוסס על הבנה ושיתוף פעולה. גלו כיצד ניתן להימנע ממאבקים מיותרים, לשמור על כבוד הדדי ולהתמקד בטובת הילד.