ניכור הורי - סימני אזהרה והמלצות להורים מתגרשים
נטייה להתנהגות מנכרת כלפי ההורה האחר - סימני אזהרה והמלצות להורים במצבי גירושין
גירושין הם זעזוע גדול עבור כל בני המשפחה, והשפעתם על הילדים עלולה להיות ממושכת וקשה. בתקופה כה רגישה זו, ההורים לעיתים לא מודעים לכך שהתנהגותם כלפי הילדים ובמיוחד כלפי בן/בת הזוג לשעבר, עשויה לפתח דפוסים מסוכנים של ניכור הורי.
ניכור הורי הוא מצב קיצוני שבו הורה אחד משתמש בילדים כנשק להתנקמות בהורה האחר, תוך שהוא משחית ומנכר את הקשר ביניהם. אך מלבד המקרים הקיצוניים, ישנן גם רמות מתונות יותר של התנהגות מנכרת שכל הורה צריך להיות מודע אליהן על מנת למנוע אותן מראש.
חשוב להכיר בכנות את הנטייה האנושית והרגשות הכואבים שיכולים לגרום להתנהגות כזו כלפי בן הזוג לשעבר - מרירות, תחושות נקם וצורך בהגנה עצמית בתקופה טראומטית. עם זאת, גם אם מקורם נורמלי, יש לאתר את הדפוסים ההרסניים עוד בזמן ולטפל בהם בכל דרך אפשרית.
בדקו האם אתם נוהגים באחת או יותר מההתנהגויות הבאות:
- מציגים את ההורה האחר לילדים באור שלילי ומשמיצים את תדמיתו
- מעודדים את הילדים להתריס כנגד החלטותיו או להתעלם מהן
- מונעים או מקשים על קשר של הילדים עם ההורה האחר
- חושפים את הילדים לפרטים לא ראויים מהסכסוך הזוגי
- מעורבים את הילדים ישירות בסכסוכים עם ההורה האחר
- משתמשים בילדים כאמצעי ללחוץ או להתנקם בהורה האחר
- מגנים על הילדים מפני ההורה האחר בצורה לא נאותה
התנהגויות אלו, גם כשאינן קיצוניות, עלולות להתפתח ולהידרדר למצב מסוכן ומזיק שבו הילדים נחשפים להרחקה הדרגתית מהורה אחד. הן עלולות לפגוע ביכולתם לקיים קשר רגשי תקין עם שני ההורים.
חשוב להיות מודעים גם לסימנים שמגיעים מהילדים עצמם - התרחקות מהורה אחד, אמירות רגשיות ודעתניות כלפיו, חוסר שיתוף פעולה עם החלטותיו, סימני קושי רגשי וחוסר נוחות במפגשים איתו. אלו עשויים להיות תוצאה של נטייה מנכרת כלפיו.
הורים יקרים, אם אתם מזהים התנהגויות כאלה אצלכם או אצל ילדיכם, חשוב להתריע בפניכם. אל תנחמו את עצמכם שמדובר בביטויים חריפים קלים בלבד של התסכול והכאב מהפרידה. ניכור הורי הוא נזק חמור לילדים, והוא התחיל כבר כאן, בדפוסים הקטנים האלה.
אנו מכירים את הכאב, השבר והתסכול שיש לכם מהתפרקות המשפחה. אך הגנה על הילדים מפני ההשפעות השליליות והתמקדות בטובתם חייבת לעמוד לנגד עינינו תמיד. דפוסי ניכור עלולים להיות קל לאימוץ זמני, אך קשים מאוד לשנות בהמשך.
לכן, אם אתם מבחינים בדפוסים מנכרים, הידרשו לטיפול מקצועי בהקדם, בן אם בגישור משפחתי, הדרכה הורית או טיפול נפשי פרטני. ביטלו כל התנהגות שעלולה להוביל לניכור הילדים מהורה אחד. הגנו על הקשר שלהם איתו מפני פגיעה וזרעו בהם כבוד כלפי שני הוריהם. בראש וראשונה, טובתם ובריאותם הנפשית של ילדיכם צריכות לעמוד לנגד עינינו בכל רגע. מניעת ניכור הורי היא המפתח לעתידם הבריא של הילדים אחרי הגירושין.