התמודדות עם ניכור הורי - איך לזהות את הסימנים ולפתור את הבעיה בצורה נכונה
הסכנה המרחפת של ניכור הורי בגירושין וחשיבות הגישור במניעתו
גירושין הם מצב משברי ורגיש, שבמהלכו זוגות רבים נקלעים למערבולת של רגשות כואבים, סכסוכים וקונפליקטים עזים. כשישנם ילדים מעורבים, הדבר הופך את המצב למורכב עוד יותר. באווירה כזו, לצערנו, עלולה להתפתח תופעה הרסנית של ניכור הורי - בה הורה אחד פועל באופן מכוון להרחקת הילדים מההורה השני, תוך פגיעה חמורה בקשר שלהם ותוך גרימת נזק נפשי לילדים.
מהו ניכור הורי?
ניכור הורי הוא תופעה מזיקה, מצב שבו הורה אחד (ה"הורה המנכר") מנכר ומדיח את הילד נגד ההורה השני תוך שימוש באסטרטגיות מניפולטיביות ורגשיות ובאופן מכוון ושיטתי על מנת לגרום לילדים לפתח דחייה, כעס וזלזול כלפי ההורה האחר. באמצעים שונים כמו השמצה, הפחדות, שכנוע והטמעת דיסאינפורמציה, ההורה המנכר מצליח לגרום לילדיו להתרחק מההורה השני ולתפוס אותו כאויב.
ניכור הורי נחשב לצורה קיצונית של התעללות רגשית בילד. זוהי אחת התוצאות הגרועות והמזיקות ביותר שיכולות להיגרם לילדים בעקבות הליכי גירושין וסכסוכי משמורת.
כיצד נוהג הורה מנכר?
ישנם מספר דפוסים והתנהגויות אופייניים להורה מנכר:
• הצגת ההורה השני באור שלילי מוחלט, השחרה, השמצה ופגיעה בתדמיתו בעיני הילדים.
• גיוס הילדים לצידו בסכסוך והעמדתם נגד ההורה ההורה המנכר ממנה את הילדים ל"צד" שלו ומנצל אותם כדי להעביר מסרים ולהתנקם בהורה השני.
• מניעה של קשר בין הילדים לבין ההורה האחר, בדרכים גלויות וסמויות.
• חשיפת הילדים לתכני הסכסוך ובפרט לפרטים לא הולמים שבסכסוך הזוגי.
• שידול הילדים לשמור "סודות" מההורה האחר.
• הצגת טענות חסרות ביסוס או מוגזמות נגד ההורה השני.
הכלים הגישוריים והמשפטיים להתמודדות
בהליך גישור לגירושין, המגשר צריך להיות ערני ביותר לאיתור נורות האזהרה וסימני המצוקה שמצביעים על התפתחות של ניכור הורי. התערבות גישורית מונעת עשויה למנוע את התגברות התופעה ולהציל את הילדים מנזקיה. הצעדים המרכזיים הם:
• זיהוי והכרה בהתנהגויות מנכרות וחינוך ההורים לגבי המשמעויות החמורות.
• הנחיית ההורים למנוע מעורבות הילדים בסכסוך ולהפסיק את השחרת דימויו של ההורה השני.
• חתירה להסכם משמורת וראייה שיבטיח קשר הדוק ורציף של הילדים עם שני ההורים, ככלי למניעת ניכור.
• במצבים חמורים - הפניית המשפחה לטיפול מקצועי בגישור משפחתי או הדרכה הורית מונעת.
• כשהמצב חריג ביותר וההורה ממשיך בהתנהגות מנכרת קיצונית - הפניה לבירור משפטי בבית המשפט למשפחה.
הנזק לילדים וחשיבות המניעה
ניכור הורי הוא צורה קשה של התעללות רגשית ונפשית בילדים, שעלולה לגרום להם נזק ארוך טווח. ילדים שנחשפים לניכור סובלים מפגיעה קשה בהתפתחות זהותם העצמית, בערכם העצמי ובביטחונם. הם מפתחים קשיים ביכולת ליצור קשרים חברתיים בריאים ולבנות אמון במערכות יחסים. הם נוטים יותר לחוות בעיות רגשיות כמו דיכאון, חרדה ותסמונות פוסט-טראומטיות.
מניעת ניכור הורי בגישור לגירושין היא המפתח לשמירה על רווחתם הנפשית והמשך התפתחותם התקינה של ילדים למרות המשבר הזוגי. זיהוי ומניעה מוקדמים של התנהגויות מנכרות צריכים להיות נר לרגלי המגשר והנורה האדומה החמורה ביותר שעליו לתת עליה את דעתו. כמו כן, חשוב לזכור שההורה המנכר עצמו אף הוא זקוק לטיפול רגשי ונפשי עמוק כדי להשתחרר מהדפוסים ההרסניים הללו.
בסיכום, ניכור הורי הוא מצב חמור ביותר שעלול לפגוע ילדים לשארית חייהם. הוא מצריך מודעות מצד המגשר וצעדים יזומים מצידו לטיפול, התערבות וגם הפניה משפטית במקרים קיצוניים. הגישור הוא כלי חשוב ביותר למניעת ניכור והגנה על טובת הילדים, בזמן שההורים עוברים משבר רגשי עמוק.