איך לספר לילדים שההורים מתגרשים: מדריך רגשי ומעשי

איך לספר לילדים שההורים מתגרשים: מדריך רגיש ומעשי

 

גירושין הם אירוע טראומטי לכל המשפחה, אך במיוחד לילדים. כשהורים מחליטים להתגרש, הם צריכים להיות מודעים לצורך להגן על הילדים ולהקל על התהליך עבורם ככל הניתן. הנה מדריך רגיש ומעשי כיצד לספר לילדים שההורים מתגרשים.

 

הכנה רגשית ותכנון

לפני שמספרים לילדים על הגירושין, חשוב שההורים יהיו מוכנים רגשית עצמם. עברו תהליך של קבלה ופתרו את הבעיות ביניכם או שתשימו את הבעיות בצד כדי שתוכלו להתמקד בטובת הילדים. תכננו מראש כיצד תרצו להעביר את המסר וסכמו על התגובות שתיתנו לשאלות אפשריות. הכינו את עצמכם לתגובה רגשית מהילדים. אם תהיו רגועים ואחידים, זה יעזור לילדים להרגיש בטוחים יותר.

 

דברו איתם יחד

דברו עם כל הילדים במשפחה בו-זמנית. דבר זה יכול לסייע לתחושת הבטחון המשפחתית למרות פרידת ההורים וגם יאפשר לאחים לתמוך אחד בשני ולשני ההורים בכל הילדים. כמו כן זה יבטיח שכולם יקבלו את אותו המסר ולא יהיה טענות של "אני האחרון שידע." כאשר אתם נפגשים יחד כמשפחה, זה יכול ליצור תחושת ביטחון שלמרות הגירושין, אתם תמשיכו לשתף פעולה כהורים.

 

היו כנים אך עדינים

הסבירו לילדים, בצורה רגישה, שההחלטה להתגרש היא משותפת למרות הקושי. הדגישו שאתם אוהבים אותם ותמשיכו לדאוג לרווחתם. במיוחד עבור ילד צעיר, חשוב להבהיר שהגירושין אינם אשמתו וששני ההורים עדיין אוהבים אותו. עבור ילדים מבוגרים יותר, התייחסו אליהם כמבוגרים אבל הכירו בכך שזוהי עדיין תקופה רגישה עבורם. 

 

התירו שאלות ורגשות

לאחר שהצגתם את העובדות, תנו לילדים זמן להגיב ולהביע רגשות. הקשיבו לדאגות שלהם וענו על שאלותיהם בכנות. אל תצפו מהם לקבל את הבשורה בשלווה מיידית. הבטיחו להם שתמשיכו להיות פתוחים לשיחה ודיון.

 

הציבו גבולות

למרות הגירושין, הבהירו לילדים שאתם תמשיכו להיות הוריהם וששום דבר לא ישנה את אהבתכם אליהם. הסבירו כי אף אחד מכם לא ידבר רע על ההורה האחר ושאתם מצפים מהם לכבד את שני ההורים גם לאחר הגירושין. תנו להם ביטחון כי החיים הרגילים ימשיכו במידת האפשר.

 

נתחו את ההשלכות המעשיות

לאחר ששוחחתם על ההיבטים הרגשיים, עברו להשלכות המעשיות של הגירושין. הסבירו איך הסידורים למגורים, ביקורים וכדומה עשויים להשתנות. התייחסו לחששות אפשריים כגון מעבר בתי ספר או עזיבת חברים. הציגו תוכנית סבירה כיצד החיים ימשיכו.

 

המשיכו להיות נוכחים ותומכים

לאחר שחשפתם את העובדה שאתם מתגרשים, המשיכו להיות הורים אכפתיים ונוכחים לילדים. התירו להם להביע רגשות ומחשבות נוספות בעתיד. הקשיבו לדאגות רציניות והיו גמישים לשנות תוכניות בהתאם לצרכים שלהם. עודדו אותם לשוחח גם עם אנשים נוספים בהם הם נוטים אמון.

 

יצירת הפרדה בין שותפות זוגית לשותפות הורית

הבהירו לילדים שההחלטה להתגרש אינה קשורה אליהם כלל. הסבירו שלמרות שהשותפות הזוגית שלכם לא הצליחה, אתם תמשיכו לשמור על שותפות הורית טובה למענם. הדגישו שאתם נשארים הורים טובים ואוהבים גם לאחר הגירושין. 

 

מניעת רגשות אשמה אצל הילדים

חשוב מאוד שלא ליצור אצל הילדים תחושה שהם אשמים בכישלון הזוגי של ההורים. הדגישו שלהם אין כל קשר להחלטה להתגרש וששום דבר שהם עשו לא גרם לכך. לא תאשימו זה את זו לעיניהם והבהירו שהבעיות היו בניכם כזוג.

אתם צריכים לעבוד במשותף כדי ליצור סביבה יציבה ותומכת עבור הילדים שתרגיע אותם שלא יאבדו את ההורה מחייהם בגלל הגירושין. רק כך ניתן למנוע רגשות אשמה מיותרים שעלולים להיווצר.

 

 יצירת תחושת ביטחון

תנו להם ביטחון כי מעולם לא יצטרכו לבחור צד או להרגיש כי הם בוגדים באחד מכם אם הם ממשיכים לאהוב ולקיים קשר עם שני ההורים. הדגישו שאהבתכם אליהם איתנה כסלע ובלתי מותנית. הדגישו את האהבה הלא מותנית שלכם כלפיהם כהורים, ללא קשר לגירושין. חזקו את הביטחון שלהם שלעולם לא תפסיקו לאהוב ולתמוך בהם, גם אם אתם כבר לא זוג.

 הבטיחו להם שלא תדברו רע זה על זה לעולם ושמרו על כבודכם ההדדי בפניהם.

 

תהיו מודל לפתרון מחלוקות קשות ומשברים עבור הילדים

הפרידו את המאבקים שלכם כזוג מהיחסים שלכם כהורים. היו דוגמה איך להמשיך לקיים יחסים תומכים וחיוביים ככל הניתן, למרות הרגשות הקשים שיש לכם כלפי השותף לשעבר.

 

תנו להם זמן לעכל את המידע החדש

אל תצפו מהם לתגובה מיידית מלאה תהיה עם יד על הדופק בימים הקרובים, עודדו אותם בעדינות לדבר את הרגשות שלהם ותאפשרו להם לשאול שאלות בהמשך.


סיכום

גירושין הם משבר עבור ילדים, אבל אם תתקשרו בצורה פתוחה וכנה, תוך שמירה על גבולות הוריים ברורים, תוכלו לסייע להם לעבור את התקופה הקשה הזו בבריאות נפשית. אמון, סבלנות ואהבה הם המפתחות לתת לילדים את התמיכה שהם זקוקים לה בעת גירושין משפחתיים.


זכרו כל הזמן, הפרמטר העיקרי לגירושין בריאים הוא רווחתם ובריאותם הנפשית והפיסית של הילדים.



 

 

 

 

 

הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים דרך לשקם את הזוגיות? הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים מספק מסגרת ברורה להתמודדות עם קשיים ומשברים, ומסייע לחיזוק הקשר הזוגי.
סכסוכים כלכליים בגישור גירושין
By אהוד עזורי January 27, 2025
התמודדים עם סכסוכים כלכליים בגישור גירושין? תהליך מקצועי יסייע לכם להגיע להסכמות בנושאי רכוש, מזונות וחלוקת נכסים בצורה נעימה והוגנת.
מגשר גירושין מקצועי
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים מגשר גירושין מקצועי? תהליך הגישור יסייע לכם להגיע להסכמות בצורה מכבדת, ללא עימותים מיותרים, ויאפשר פרידה חלקה תוך שמירה על תקשורת טובה.
ההליך המשפטי מול הליך גישור
By אהוד עזורי December 29, 2024
ההליך המשפטי מול הליך גישור - כל מה שצריך לדעת על ההבדלים, היתרונות והחסרונות כדי לקבל החלטה נכונה ולבחור בדרך הטובה ביותר עבורכם ולמנוע טעויות.
גישור והסכמי שלום בית
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור והסכמי שלום בית – הדרך להשגת הרמוניה משפחתית ושיקום יחסים. פנו לליווי מקצועי שמוביל להסכמות בונות, תוך שמירה על כבוד, הבנה, אמון ורגישות.
גישור גירושין וילדים
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור גירושין וילדים מאפשר פתרון מבוסס על הבנה ושיתוף פעולה. גלו כיצד ניתן להימנע ממאבקים מיותרים, לשמור על כבוד הדדי ולהתמקד בטובת הילד.