מודל הגישור הטרנספורמטיבי - מעבר לפתרון הסכסוך
גישור הוא תהליך יישוב סכסוכים בו צד שלישי ניטרלי מסייע לצדדים ליצור מפגש רצונות והגיע להסכמה. אולם עבור בוש ופולג'ר, מודל הגישור הטרנספורמטיבי הוא לא רק אמצעי ליישוב המחלוקת, אלא תהליך שיכול להוביל לשינוי חיובי עמוק יותר עבור הצדדים המעורבים. כפי שהם כותבים בספרם "ההבטחה שבגישור":
"הגישור הטרנספורמטיבי מאפשר לצדדים לעבור מעבר ליישוב הסכסוך הספציפי ולעבור טרנספורמציה חיובית ביכולות שלהם להתמודד עם סכסוכים חשובים, בדרך שיחזקו את עצמם ואת יחסיהם האנושיים."
מהי הגישה הטרנספורמטיבית? היא מבוססת על שני עקרונות מרכזיים:
1. העצמה אישית (Empowerment) - תהליך בו אנשים מאמצים כוח ומונעים מתוך עצמם, במקום מתוך פחד, גחמות או לחצים חיצוניים. מדובר ביכולת לשאת אחריות על החיים שלהם, לקחת שליטה וליזום פעולות באופן מושכל.
2. הכרה (Recognition) - התחשבות, זהירות, רגישות ויכולת להבין את הצרכים, המחשבות, הרגשות והפרספקטיבות של האחר. מעבר להכרת הצדדים כבני אדם שווי ערך.
לפי הגישה הטרנספורמטיבית, העצמה והכרה הן התנאים המרכזיים לצמיחה אנושית ויחסים בינאישיים תקינים. סכסוכים מתרחשים כשאלה נפגעים, והגישור מהווה הזדמנות לשקם אותם.
כיצד ניתן ליישם את הגישה הטרנספורמטיבית בגישור גירושין? תפקיד המגשר הוא לסייע לבני הזוג להתחזק מבחינה רגשית ולהיות מסוגלים לשאת באחריות על החלטותיהם (העצמה אישית). במקביל, המגשר יעודד את בני הזוג להכיר ולהבין את הצרכים והרגשות של בן/בת הזוג, בצורה שיוכלו לנהל את הסכסוך באופן יותר הוגן ויעיל.
העצמה והכרה, יכולות לסייע לזוג להתמקד פחות בפגיעות מן העבר ובטענות הדדיות, ויותר על צרכיהם וצרכי ילדיהם והתנהלות בריאה יותר כמשפחה חדשה. זה עשוי לאפשר חלוקה מוסכמת של הרכוש והסדרי ראייה על בסיס של הבנה ואחריות משותפת, במקום ממקום של ניצחון או הפסד.
מטרת הגישור הטרנספורמטיבי היא לא רק הסכם בין הצדדים על תנאי הגירושין, אלא טרנספורמציה מהותית של היחסים ושל יכולת ההתמודדות של בני הזוג עם סכסוכים בכלל. השיטה מבקשת להותיר אחריה אנשים בוגרים יותר, בעלי כוח פנימי ויכולת להכיר באנושיותו של האחר.
חלק מהשגרה של מגשר טרנספורמטיבי היא מתן מרחב למנעד הרגשות של בני הזוג, כמו כעס, פחד, בושה, אשמה וכאב. במקום לדחוק רגשות אלו, בני הזוג מקבלים אפשרות לבטא ולעבד אותם תוך אמפתיה והכרה של המגשר והצד השני. מכאן הם עוברים לשלב של העצמה אישית - לקחת חלק פעיל ואחראי בתהליך קבלת ההחלטות.
כמו במקרים אחרים של יישוב סכסוכים, גם בגירושין ישנם סוגיות מרכזיות שיש להסדיר כמו חלוקת רכוש ומשאבים, מזונות וכדומה. אך בגישור טרנספורמטיבי, נושאים אלו אינם המטרה היחידה, אלא חלק ממסע עמוק יותר של צמיחה ושכלול היחסים האנושיים.
אמנם הגישה הטרנספורמטיבית דורשת השקעה משמעותית יותר מבחינת זמן, רצון ומאמץ רגשי מהצדדים, אך יש בה פוטנציאל לחוויה מרפאה ומשנה חיים. כשבני זוג לשעבר עוברים טרנספורמציה זו, הם עשויים לצאת כאנשים בוגרים יותר, בעלי מיומנויות טובות יותר וביכולת להנהיג משפחות חדשות ויחסים יציבים ובריאים יותר.