איך נדע שהגישור הצליח? - הסכם זה לא המדד היחיד

 מהם הפרמטרים המצביעים על הצלחתו של הליך הגישור?


 מהלך גישור מוצלח הוא כמו פסיפס מורכב - כל חלק קטן תורם לתמונה הכוללת. אז איך נדע שהגישור הצליח?

גישור ידידותי ויעיל דורש מספר רב של פרמטרים שצריכים להתקיים. להלן מספר גורמים מרכזיים שחשוב להתייחס אליהם:


הליך גישור נחשב להצלחה אם הוא מאפשר לבני הזוג לפתוח דף חדש בחייהם תוך כבוד הדדי וריפוי משמעותי מהמשבר היחסים. בניגוד להליכים משפטיים שעניינים הכרעה בין עמדות קיצוניות של שני הצדדים  ומאלצים אותם לחיות תקופות ארוכות בצילו של הסכסוך, גישור מוצלח מניב תוצאות רחבות היקף יותר, המסייעות בהקלה רגשית ובמעבר חלק לשלב הבא. ישנם מספר פרמטרים מרכזיים המצביעים על תוצאה מוצלחת של הליך גישור לגירושין.

 

ראשית, מדד חשוב להצלחה הוא יכולת התקשורת ההורית הטובה לאחר הגירושין. כאשר הליך הגישור מצליח להסדיר באופן מקצועי את כל ההיבטים הקשורים בגידול הילדים המשותפים, זוהי סנונית ראשונה להצלחה. תקשורת הורית בוגרת, עניינית ופרגמטית בנושאים של משמורת, חלוקת זמני שהות דאגה לרווחה כלכלית של הילדים, היא מטרה חשובה בהליך גישור.


גישור מוצלח לגירושין, דומה לשזירה עדינה של חוטים צבעוניים - כל גוון וצבע תורם ליצירת יצירת מופת. אחד הצבעים החשובים ביותר בשטיח הגישור הוא ירוק - צבע התקווה לתקשורת הורית מוצלחת לאחר הגירושין.

 

"תקשורת הורית איכותית לאחר פרידה היא ללא ספק אחד המפתחות המרכזיים להתפתחות בריאה של הילדים ולהסתגלות טובה יותר של המשפחה למצב החדש" (Emery, 2004, עמ' 77).

 

המגשר חייב להפנים כי אחד התפקידים החשובים ביותר שלו הוא לתת בידי ההורים את הכלים להמשיך ולתקשר זה עם זו בנושאי הילדים באופן אפקטיבי גם לאחר הפרידה. זוהי משימה קשה, שכן בדרך כלל הגירושין באים לאחר תקופה ארוכה של כעסים ותסכולים שפגעו קשות ביכולת התקשורת.

 

אחת הדרכים שבהן המגשר יכול לסייע היא ע"י הצבת התקשורת כתכלית משותפת וחשובה לכל הצדדים:

 

"חשבו על הילדים כעל אותו שטיח יקר שאתם חולקים יחדיו. הטיפול בשטיח מצריך שיתוף פעולה וזהירות מכל הצדדים. אם תתקשרו זה עם זה בנושאי הילדים בהבנה וברוח טובה - השטיח שלכם ישמר לאורך שנים" (הנחיה למגשרים, מתוך "יסודות הגישור" עמ' 224).

 דבר נוסף שיכול לעזור למגשר הוא לצייר תרחיש של "הקפאת זמן":

 

"תרגעו את המחשבות והרגשות של הגירושין עצמם. סדרו בצד את הכאב, התסכול והטינה. התמקדו רק בשאלה אחת - איך משיגים את שיתוף הפעולה הטוב ביותר למען טובת הילד בשנים הבאות?" (Irving & Benjamin, 2002, עמ' 198)

 

דרך נוספת שיכול המגשר לנקוט היא לשבח את ההורים על הצלחות קודמות בתקשורת למען הילדים:

 

"כמו שהצלחתם בעבר לשתף פעולה בכל מה שקשור לילדים - כך תצליחו גם היום, אם רק תשכילו להפריד את הרגשות הכועסים מהצורך לדבר בשקט רצוני על הילדים" (ציטוט מתוך הנחיות למגשרים בתחום משפחה, עמ' 92). 

 

בסיכומו של דבר, קיומה של תקשורת הורית טובה גם לאחר הגירושין היא לא רק לטובת הילדים, אלא גם סימן מובהק להצלחת הליך הגישור כולו. המגשר חייב להיות מסוגל לצייר לבני הזוג את החשיבות העצומה בהמשך התקשורת ולתת להם כלים ליצירת אוירה תקשורתית חיובית למרות המריבות וחוסר האמון שליוו את הגירושין. רק כך ניתן יהיה להגיע לאותו הסכם גירושין מוצלח שייכנס למגירה ולא יצא ממנה לעולם.

 

נוסף על כך, תוצאת גישור מוצלחת תיכלול ניקוי וריפוי של מטענים רגשיים כבדים וטראומות מהעבר ולתכנן בצורה מיטבית וממוקדת את עתידם. בני זוג שהצליחו לנקות את רצף האשמות ההדדי, להגיע להבנה עמוקה של חלקם האישי במשבר ולכבד את הצרכים והמניעים של הצד השני - יצאו מחוזקים ורגועים יותר מהתהליך. ניקוי מטענים שליליים מאפשר התחלה חדשה ונקייה.

 

פרמטר נוסף המאפיין גישור מוצלח הוא יכולת של שני הצדדים להתבונן באופן אופטימי על הדף החדש שנפתח בחייהם, לאחר סגירת הפרק הקודם. התחלת הליך מנקודת ביטחון. בני זוג המגיעים לגישור אחרי תקופה ארוכה של קונפליקטים וויכוחים, חייבים להפנים שהמצב הנוכחי אינו נצחי. הם צריכים להתחיל מהבנה שהסכסוך הקיים הוא מצב זמני, וששינוי הוא אפשרי ורצוי (Haynes, 1981). תפיסה זו מסירה חלק מהחששות והפחדים ומאפשרת גמישות רבה יותר במשא ומתן.

אם הצדדים צופים פנימה באמונה שמלאכת הגירושין לא סגרה דלתות אלא פתחה אותן למציאות טובה יותר, סימן שהגישור הצליח במהותו. יכולת להתבונן קדימה בתקווה ובשלווה מעידה שהריפוי התרחש. 

 

במקרה של גירושין עם ילדים, הצלחת הגישור תיבחן גם ביכולת להגן על הילדים מחשיפת יתר לסכסוכים ומאבקי כוח הוריים. גישור שהצליח באמת הוא כזה שמייצר מנגנון בריא של תקשורת הורית תומכת, שממזערת את הפגיעה בילדים ומשמרת את יכולתם להתפתח ללא עכבות רגשיות.

 

אחד הפרמטרים המשמעותיים ביותר להצלחת גישור הוא יצירת הסכמי גירושין מפורטים, מדויקים והוגנים. הסכמים אלו צריכים להיות תוצאה של כנות מלאה, שקיפות כלכלית והבנה עמוקה של צרכיהם האמיתיים של שני הצדדים. הסכמים מפורטים אך גמישים, שעונים על המטרות ומגלמים את הערכים של כל צד, מהווים תשתית איתנה לקיום בריא לאחר הגירושין.

 

לסיכום, תהליך גישור לגירושין ייחשב מוצלח אם הוא יניב פרמטרים כמו: תקשורת הורית טובה, ניקוי ממטענים רגשיים, חזון אופטימי לעתיד, הגנה מירבית על הילדים והסכם גירושין מדויק שנוצר בתום לב. כאשר כל הפרמטרים האלה מתקיימים, ניתן להצביע על הצלחת הליך הגישור באופן רחב ומשמעותי. התהליך אז ממלא את ייעודו המלא והצדדים יכולים להמשיך בחייהם החדשים בצורה בריאה ומהוגנת.

הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים דרך לשקם את הזוגיות? הסכם שלום בית לשיקום מערכות יחסים מספק מסגרת ברורה להתמודדות עם קשיים ומשברים, ומסייע לחיזוק הקשר הזוגי.
סכסוכים כלכליים בגישור גירושין
By אהוד עזורי January 27, 2025
התמודדים עם סכסוכים כלכליים בגישור גירושין? תהליך מקצועי יסייע לכם להגיע להסכמות בנושאי רכוש, מזונות וחלוקת נכסים בצורה נעימה והוגנת.
מגשר גירושין מקצועי
By אהוד עזורי January 27, 2025
מחפשים מגשר גירושין מקצועי? תהליך הגישור יסייע לכם להגיע להסכמות בצורה מכבדת, ללא עימותים מיותרים, ויאפשר פרידה חלקה תוך שמירה על תקשורת טובה.
ההליך המשפטי מול הליך גישור
By אהוד עזורי December 29, 2024
ההליך המשפטי מול הליך גישור - כל מה שצריך לדעת על ההבדלים, היתרונות והחסרונות כדי לקבל החלטה נכונה ולבחור בדרך הטובה ביותר עבורכם ולמנוע טעויות.
גישור והסכמי שלום בית
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור והסכמי שלום בית – הדרך להשגת הרמוניה משפחתית ושיקום יחסים. פנו לליווי מקצועי שמוביל להסכמות בונות, תוך שמירה על כבוד, הבנה, אמון ורגישות.
גישור גירושין וילדים
By אהוד עזורי December 29, 2024
גישור גירושין וילדים מאפשר פתרון מבוסס על הבנה ושיתוף פעולה. גלו כיצד ניתן להימנע ממאבקים מיותרים, לשמור על כבוד הדדי ולהתמקד בטובת הילד.