מיינדפולנס וגישור - כלים לניהול קונפליקטים ביעילות וברוגע
קיימת מגמה הולכת וגוברת בשנים האחרונות לשלב טכניקות של מיינדפולנס בתהליכי גישור וניהול קונפליקטים בכלל. מספר מגשרים וארגונים מציעים כיום סדנאות והדרכות ללימוד ותרגול מיומנויות מיינדפולנס לצדדים שעוברים תהליכי גישור. הרעיון הוא שהטכניקות האלה יכולות לסייע בוויסות רגשי טוב יותר, קבלת פרספקטיבה רחבה יותר על הסכסוך ושמירה על קור רוח ונוכחות מנטאלית במצבים לחוצים. כמו כן, יש גם מגשרים שמשלבים בעצמם תרגילי מיינדפולנס קצרים בתהליכי הגישור שהם מנהלים, על מנת להרגיע את הרוחות ולסייע לצדדים להתמקד ולהקשיב זה לזה בצורה טובה יותר.
שילוב מיינדפולנס בתהליך הגישור
בדרך כלל הדבר ייעשה בפגישה נפרדת אך לא רק. אף שהשילוב של מיינדפולנס בתהליכי גישור עדיין נחשב יחסית חדש, קיימים יותר ויותר מחקרים שמראים כי הטכניקות האלה אכן עשויות לתרום לניהול יעיל יותר של קונפליקטים בין צדדים מסוכסכים. לכן, נראה שהשימוש בהן בגישור לגירושין הולך וגובר.
החשיבות של מיינדפולנס בגישור לגירושין
בהתאם, שימוש במיינדפולנס כדי להפיג את המתחים בתהליך הגירושין עלול להיות טראומטי ומכל מקום הוא כרוך במתחים רגשיים עזים, מחלוקות לא פעם סוערות ודאגות לגבי העתיד. בשלבי הגישור, שני הצדדים עלולים להיות מוצפים רגשית ומנגד הם נדרשים להגיע להסכמות מורכבות על חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת ילדים. על מנת לעבור את תהליך הגישור לגירושין בצורה נכונה, חכמה ובעיקר בריאה, חשוב מאוד להיות ביישוב הדעת ולהגיע עם נוכחות מלאה, להיות כאן ועכשיו, עם נפש שלווה וראש פתוח. זוהי הנקודה שבה מיינדפולנס יכולה לתרום רבות.
מהי מיינדפולנס וכיצד היא מסייעת בתהליך הגירושין
מיינדפולנס היא גישה המקדמת נוכחות מלאה בחוויה הנוכחית, ללא שיפוטיות וברגשות נלווים מופחתים. היא מסייעת לחוש שלווה ולאזן את הרגשות באמצעות תרגול התבוננות פנימית קבועה. כאשר בני זוג מצויים בתהליך הגירושין והגישור, עליהם לעבור דרך תלולה של רגשות מעורבים ולעתים סוערים. המתח הרגשי יכול להגביר תחושות של כעס, פגיעה, חרדה ופחדים שמקשים על קבלת החלטות שקולות ורציונליות.
תרומתה של מיינדפולנס לפרספקטיבה רגשית בריאה
מיינדפולנס יכולה לסייע לכל אחד מבני הזוג להרפות מזיקתו הרגשית החריפה לנושאים העולים ולהתבונן בהן בפרספקטיבה ובמרחק. כך ניתן לחוות את הרגשות בצורה פחות אינטנסיבית ולמנוע מיסוך השכל הישר ברגשות עזים או בקיצוניות. באם בני הזוג מצליחים בעזרת המגשר לחוות את השקט התודעתי הטמון במיינדפולנס, זה יכול מאוד לסייע בתהליך.
היכולת לשמור על פרספקטיבה ומיקוד בצרכים ארוכי טווח
בזכות היכולת לשמור מרחב ולהתבונן על הדברים בפרספקטיבה, איזון נפשי ובהירות מחשבתית, הם יוכלו לנהל את המשא ומתן בתהליך הגישור ביתר רוגע ושיקול דעת. הם יוכלו לקחת את הצעדים הנכונים לטובת עצמם ומשפחתם מבלי להיגרר למריבות חסרות שחר. גישור לגירושין הוא כבר תהליך מורכב וקשה במהותו, ומיינדפולנס יכולה לסייע בהשקטת הסערה.
מיינדפולנס ככלי לשיפור הקשב והריכוז
מיינדפולנס מקנה יכולת טובה יותר של קשב וריכוז. בני זוג המצויים בריכוז ונוכחות נפשית יוכלו להגדיר בצורה ברורה יותר את הדברים החשובים להם ולבני המשפחה.
חמלה והקשבה בתהליך הגישור
נקודה נוספת היא היכולת לשמור על פרספקטיבה ולהתבונן על הדברים מנקודת מבט רחבה. בני הזוג יוכלו להתמקד לא רק בצרכים ורצונות מידיים אלא גם לזהות את הצרכים הארוכי הטווח של עצמם וילדיהם. לבסוף, גישת המיינדפולנס מקנה יכולת טובה יותר לחמלה והקשבה. כאשר אנו מודעים לחוויה הפנימית של האדם שממול, קל יותר להקשיב לו באמת, להבין את נקודת המבט שלו ואת צרכיו. זה עשוי מאוד לסייע בניהול דיונים בוגרים ומכבדים בתהליך הגישור לגירושין שממוקדים בטובת שני הצדדים והילדים.
מיינדפולנס ככלי להתמודדות עם מתחים רגשיים
טכניקות מיינדפולנס יכולות להוות כלי חשוב להתמודדות עם המתחים והרגשות הסוערים שעולים בתקופת גישור לגירושין. מומלץ מאוד לבני זוג לאמץ גישה זו על מנת לנהל את התהליך ביתר קור רוח ותבונה, להגיע להחלטות טובות יותר ולעבור תקופה כה מורכבת מתוך נקודת מרכז יציבה.
מיינדפולנס – לא לדיכוי רגשות אלא להתבוננות מקבלת
כאמור, גירושין הם אירוע טראומטי, מלא מתחים וסכסוכים הנובעים ממצבים רגשיים קשים של פגיעה, כעס וחוסר אמון. לכן, רעיון של נוכחות נפשית שקטה, מכילה ומקבלת נשמע כמעט מנוגד לתהליך עצמו ובעיקר נאיבי וקשה ליישום. בהקשר זה ראוי לציין כי מיינדפולנס איננה גישה שמציעה להתעלם מרגשות או לדכא אותם, אלא להתבונן בהם באופן מקבל ומרוחק כדי לא להיסחף בזרם התחושות. היא יכולה להקנות את היכולת להכיר ברגשות הכאובים אך לא להזדהות איתם לחלוטין ולהיגרר להתנהגויות קשות.
סיכום - חשיבות שילוב מיינדפולנס בגישור לגירושין
לכן, גם אם הרעיון נשמע נאיבי לכאורה, מיינדפולנס יכולה להיות גישה בעלת ערך רב בתהליך הגירושין והגישור. היא מאפשרת לחוות את הרגשות הכאובים באופן מקבל אך לא להיגרר אליהם עד אובדן השליטה. לבסוף, גישת המיינדפולנס מקנה יכולת טובה יותר לחמלה והקשבה. כאשר אנו מודעים לחוויה הפנימית של האדם שממול, קל יותר להקשיב לו באמת, להבין את נקודת המבט שלו ואת צרכיו. זה עשוי מאוד לסייע בניהול דיונים בוגרים ומכבדים בתהליך הגישור לגירושין שממוקדים בטובת שני הצדדים והילדים.
בסופו של דבר, הנוכחות הרגועה והמקבלת של המיינדפולנס תאפשר לבני הזוג להגדיר את צרכיהם האמיתיים ואת טובת ילדיהם בצורה מדויקת וברורה יותר, ללא התרסקות לרגשות קיצוניים או שיפוטיות. זה יכול להוביל לפתרונות הוגנים וסבירים יותר שמתחשבים בכל המעורבים בצורה ראויה.